• 505-569-965
  • kontakt@sfgfx.pl
  • pon - pt: 08.00 - 16.00
  • sty

    29

    2016

Zastosowanie i parametry jednoślimakowych wyciskarek do soku

Wyciskarki do soków różnią się od typowych sokowirówek metodą wyciskania soków. W sokowirówkach najważniejsze jest sito, na które trafia szybko rozcierana miazga. W wyciskarkach działają wolnoobrotowe mechanizmy miażdżące, dla których najważniejsze znaczenie ma wałek ślimakowy. Z oczywistych względów powinien być wytrzymały. Sokowirówka ściera warzywa i owoce z prędkością 6000-12000 obrotów na minutę, a różne modele wyciskarek do soków pracują z prędkością od ok. 70 do 200 obrotów. Pozwala to na unikanie napowietrzania i nagrzewania surowca. W wyciskarkach jednoślimakowych praca podzielona jest na trzy części. Najpierw dochodzi do miażdżenia przerywającego włókna i ściany komórkowe. Następnie rozdrobniony surowiec jest silnie miażdżony w celu wyciśnięcia soku, a na koniec sok odsącza specjalne sito.

Sok trafia do naczynia, a pozostała biomasa do osobnego pojemnika. Różnica pomiędzy sokiem z sokowirówki i z wyciskarki jest ewidentna. Sok z sokowirówki jest klarowniejszy, ale równocześnie nie posiada bardzo wielu enzymów i witamin, które zostają zniszczone w czasie procesu uzyskiwania soków. Jest też w nim mniejsza ilość składników odżywczych. Sok z wyciskarki jest mniej klarowny przez obecność w nim drobin surowca, ale za to jest zdrowszy i można go bez obaw przechowywać w lodówce do 72 godzin. Dużą zaletą wyciskarek jest też ich uniwersalność. Urządzenia tego typu mogą posiadać moduły dodatkowe służące do przygotowywania innych propozycji, nie tylko soków. Najczęściej pojawia się tutaj możliwość homogenizacji polegającej na nieoddzielaniu surowca od soku, dzięki czemu uzyskuje się wyjątkowo zdrowy mus.

Zazwyczaj korzystają z niej rodzice przygotowujący posiłki dla małych dzieci, nawet dla niemowląt. Korzystając z podobnych funkcji można przygotowywać także lody, przeciery, sorbety, inne desery, a nawet domowe masło orzechowe. Odpowiednio wyposażony model jest w stanie wyprodukować dla nas mąkę orkiszową czy gryczaną, jak również zmielić dla nas kawę. Zdarzają się nawet modele ze specjalnymi przystawkami do produkcji makaronu, dzięki którym można uzyskiwać produkt o naprawdę fantazyjnych kształtach. Wszystkie wyciskarki do soków dzielimy na pionowe i poziomie. Obrazuje to różnicę głównie w sposobie podawania surowca i rodzaju rzeczy, z jakimi wyciskarka będzie sobie najlepiej radziła. Na rynku pojawiają się też urządzenia łączące zalety obu tych światów.

  • Telefon:
    505-569-965

  • ul. Baronowa 4
    34-456 Kraków

  • E-mail:
    kontakt@sfgfx.pl

O nas
logo-footer

Strona stworzona z myślą o osobach chcących uzyskać przydatne informacje na temat zalet picia świeżych soków oraz produktów do ich pozyskiwania.

Banner
Sklep ekologiczny - www.sklep.puregreen.pl

Zapraszamy do odwiedzenia strony sklepu pure green. 

© Copyright sfgfx. All Rights Reserved.